Från ödmjuk början till lysande vitsord

Som självlärd tårtkonstnär har Lina alltid gått sin egen väg. Hon beskriver hur allting började, för många år sedan.

- Jag skulle baka en mer avancerad tårta till min sambo. Allting var klart i huvudet, det skulle bli något spektakulärt. Idéerna var väldigt bra, men allt gick snett. Ingenting gick som jag planerat. Jag tänkte att jag kanske tagit mig vatten över huvudet, men det gjorde mig bara än mer målinriktad. Det blev oerhört viktigt att jag förvandlar bilden i huvudet till en färdig tårta.

Sedan dess har det blivit väldigt många tårtor. Lina är särskilt specialiserad på sockerblommor, något hon fått mycket fina omnämnanden för. Engelska Cake Geek Magazine har kallat henne för ”en av världens främsta sockerblomskonstnärer”.

Stor bild

Pricken över i:et

En Lina Veber-tårta förhöjer alltid stämningen.

Delikat detaljrikedom

Bakom varje färdig tårta ligger många timmars arbete. Planering, beställning av det överenskomna materialet och sedan själva färdigställandet. Summan av det hela är mer än bara en tårta, det är ett konstverk som förtjänar att stå i centrum. Att varje tårta även ger en gudomligt god smakexplosion skadar förstås inte heller.

Allting är handgjort och bakat helt från grunden. Endast de bästa råvaror och material används. Råvarorna är anpassade och utvalda för att tårtan skall kunna stå i rumstemperatur hela dagen. Mellan 20-25 grader är ideal temperatur, direkt solljus skall dock undvikas. Alla tårtor har en bas av marängsmörkräm och olika smaksatta ganacher. Viss anpassning till allergier kan göras på de skräddarsydda tårtorna.

Tårtan är stabil nog att kunna transporteras långa sträckor i sin kartong. En förvaring i kylskåp förlänger hållbarheten något, men vid servering skall tårtan alltid vara rumstempererad.

Stor bild

Varaktiga minnen

Sockerblommor med sällan skådad skönhet.

Se men helst inte äta

”Oj, den måste vara riktig!” är en vanlig reaktion på Lina Vebers sockerblommor. Det är ingen slump att superlativen haglat över de otroligt verklighetstrogna blommorna.

Varje blomma innebär en tidskrävande process för att få detaljerna så naturtrogna som möjligt. Resultatet är fantastiskt och kan gärna sparas i exempelvis en glasbehållare som ett minne från den speciella dagen.
Blommorna byggs på en bas av floristtråd och binds ihop med floristtejp. När de väl är monterade målas de med pulverfärg och ångas med destillerat vatten för att fixera färgen. De tillverkas i delvis ätbart material, men räknas inte som livsmedel.